Projecten

Het verwonderpad in de tuin van WZC Hof ten Kouter

een kunstwandelroute die bewoners en buurt verbindt

Het verwonderpad

Het verhaal van het verwonderpad: een leuke wandelroute rond het woonzorgcentrum met mooie kunstwerken. 

Met het verwonderpad wenst het team Hof ten Kouter diverse doelen te bereiken. Mensen naar buiten brengen, laten genieten van de rust en de omgeving, het samen op pad zijn met familie, enzovoort. 

Tubbe

tubbe

De bewoner centraal plaatsen, een thuis geven waar het goed is om te leven. Dat is waar Tubbe voor staat.
Met een relatiegerichte en veilige zorg als doel, wordt veel inspraak aan alle betrokkenen gegeven. Het gevolg: voor iedereen een beter leven!

Bewoners en medewerkers nemen de tijd elkaar te kennen en worden aangemoedigd hun troeven in te zetten om zin te geven aan het leven.
Een set van zes principes vormt de leidraad om ontwikkelingen in een woonzorgcentrum richting Tubbe te sturen: autonomie, samen beslissen, gedeelde ervaringen, community, open communicatie en coaching. Stuk voor stuk zorgen ze ervoor dat de handen in elkaar worden geslagen en dat er echt geluisterd wordt naar álle betrokkenen.
De band tussen bewoners en medewerkers wordt sterker door samen te beslissen en invulling te geven aan het leven. Het geeft ouderen vaak opnieuw vleugels die ook de medewerkers laat dromen en groeien in talenten en vaardigheden.

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting stapten we in de Tubbe visie! We zullen de visie de komende periode laten doordringen in ons huis. Onze bewoners zijn alvast zeer enthousiast om samen met alle medewerkers hun huis verder tot een thuis te maken.

Hybride gezinszorg: beeldbellen

Hybride gezinszorg 1.jpg

Samen met de verzorgenden van I-mens en Familiehulp zullen enkele verzorgenden van onze dienst gezinszorg te Merelbeke deelnemen aan het project 'hybride gezinszorg'. In de loop van 2022 zullen zij korte zorggesprekken met cliënten voeren via een Compaan tablet. Hierdoor willen wij inzetten op preventie en vroege detectie van noden, digitale geletterdheid bij verzorgenden en cliënten bevorderen, eenzaamheid verminderen en nadenken over de alternatieve jobinhoud voor onze verzorgenden.

Project ILVO

ilvo

Sedert oktober 2021 komen de onderzoekers van ILVO regelmatig over de vloer in onze vijf woonzorgcentra. In hun onderzoek rond doelgroepenvoeding focussen zij zich onder andere op bewoners van woonzorgcentra. 

Malnutritie, en meer specifiek ondervoeding komt immers vaak voor bij kwetsbare ouderen. Door gedetailleerde data te verzamelen over wat onze bewoners (niet) opeten, wil ILVO tot adviezen komen rond aantrekkelijke maaltijden die maximaal aansluiten bij de behoeften van de bewoners van woonzorgcentra en andere zorgsettings.

Zo wordt tegelijk ook het topic van de voedselverspilling meegenomen.  Niet aangepaste voeding kan per slot van rekening gemakkelijk leiden tot voedselverspilling.

 

Bijzondere erkenning jongdementie

Woonzorgcentrum Lemberge - Merelbeke

foto project jongdementie Lemberge Zorgband

Dementie wordt meestal in verband gebracht met hoogbejaarde personen. Wat weinig is geweten, is dat dementie ook jongere personen kan treffen.  In het woonzorgcentrum Lemberge worden op de afdeling "De Rietvijver" 12 woongelegenheden voor mensen met jongdementie voorzien, dit vanaf 1 oktober 2020.  Op deze afdeling zal leefgroepwerking centraal staan, met extra aandacht voor een veilige, comfortabele en geborgen woonomgeving.  Bovendien zullen huiselijkheid, vertrouwdheid en gezelligheid bijdragen tot een betere kwaliteit van leven.

Voor bijkomende informatie kan je contact opnemen met Karen van Caneghem, teamcoach afdeling Rietvijver.
09 262 21 81 of karen.vancaneghem@zorgband.be

Folder 

Zorgnetwerk 'LINC'

Lokaal dienstencentrum 't Binnenhof - Laarne

Bench

Een zorgnetwerk bestaat uit mensen uit de buurt die hun talenten inzetten om anderen te helpen met kleine zorgvragen (wensen). Een kleine zorgvraag iets wat voor de ene mens een inspanning vraagt, maar voor de andere mens een kleintje is. De vuilzak buiten zetten, een brief posten, een babbeltje slaan, een postpakket ontvangen, een oogje in het zeil houden… In een buurt met een zorgnetwerk is het zoveel beter wonen.

  • Folder
  • LINC: evaluatierapport
  • Artikel VVSG 


Wens je meer informatie over 'LINC', neem dan contact op met Nathalie Van Achte, centrumleider van het LDC 't Binnenhof (tel 09/368 22 69, of via mail nathalie.vanachte@zorgband.be)